>Huizer café

Huizer café

Kan jij ook Huizers dan?
Je zouwen ‘t haast denken mar de naam “Huizer café” betekert echt nijt dat ‘t ’n kroeg is. ’t  Is een neutig samenwezen ónger ’t genot van een bakkie of een kómmetjen thee óm ’t Huizers in stangd te houwen en oëk uit te dragen naer buiten too.

Als we aan collega’s of de zogenaamde buitenlui vertellen over de voorstellingen die Ontwaakt doet in Huizer dialect dan worden er nogal eens wenkbrauwen gefronst. “Oh, dat kan ik niet verstaan, niks voor mij.”

Natuurlijk vertellen we dan dat het niet alleen het Huizers is, maar ook de algehele sfeer van een tafereeltje in Huizen hoe het vroeger geweest zou kunnen zijn. Een stukje nostalgie. Door familie en vrienden erover te vertellen zitten er bij het Huizer toneel dus ook Limburgers en Friezen in de zaal. Ook is het leuk te zien dat de jeugd goed vertegenwoordigd is.

Wel moeilijk hoor om in het Huizer dialect te spelen. Commentaar is al snel en makkelijk geleverd als je niet oppast. Maar zo veel mensen spreken het niet dagelijks meer. En dan nog de verschillen in hoe je het vroeger thuis uitsprak, of in welk gedeelte van Huizen je woonde. Soms is het ook bijna niet meer na te gaan wat nu echt Huizers is; bij enkele woorden is er al verschil in uitspraak tussen de leden tijdens de repetitie. En de jongelui vandaag de dag spreken al helemaal geen Huizers meer.

Voor elk Huizer café wordt er een kort programma opgesteld, met verschillende onderwerpen om de avonden boeiend en plezierig te laten verlopen. Hierbij kunnen we denken aan onderwerpen als voordrachten, een stukje Huizer toneel, uitleg over spelling en uitspraak etc.
De entree is gratis en iedereen is welkom op Bakboord 70 vanaf een uur of acht.

De avonden worden door Gerrit Rebel vastgelegd op film en geplaatst op het internet. Via Kanaal van gerrebel zijn ze op You Tube terug te zien.

 

Adfina Administratie
De Groot Verzekeringen
Websites & online marketing
Nico Klein Vleeswarenspecialist
Brugman timmerwerken
Henk Molenaar Installatie
Jumbo Huizen
Website laten maken?
Sonia Bloemen Huizen
logo_comehome
Tim Menswear Laren
logo_Visbezorgd
logo Hedendaags Vastgoed
advertentie_V&L
Invouwen